Yes, provided that the local council has not yet exercised its right of pre-emption (art. L.213-7 of the French town planning code). Indeed, the seller of a property subject to this right of pre-emption and having filed a DIA may unilaterally retract his offer to sell until it has been…
Frequently asked questions about Collectivités territoriales
Other themes
A question ? Need help ?
No. A municipality can very well decide to pre-empt a property offered for sale at a selling price lower than that desired by the seller. The latter must send the owner its proposal by registered letter with acknowledgment of receipt, within 2 months of receiving the DIA. The seller then…
No. The notary must submit a Declaration of Intent to Alienate (Déclaration d’Intention d’Aliéner – DIA) to the municipality. In principle, the municipality has two months to exercise or waive its right of pre-emption (Article L. 213-2 of the French Urban Planning Code). In the event of disagreement over the…