Inquire

Make a donation

A question ? Need help ?

I am considering donating the bare ownership (nue-propriété) of a real estate property to my child while retaining the usufruct. On what basis will the notary’s fees (emoluments) be calculated?

The notary’s fees are calculated based on the full ownership value of the property, even if you retain the usufruct. This is provided for under Article A444-67 of the French Commercial Code.
See more
I am an adult under a general guardianship order and I would like to make a cash gift to my daughter. Can I do so without the judge’s authorisation?

No. When a person is unable to manage their own affairs, the guardianship judge may authorise one or more persons to represent them, assist them, or carry out one or more acts on their behalf. Pursuant to Article 494-6 of the French Civil Code, in the case of a general…
See more
My father is going to lend me 10,000 euros. I signed him an acknowledgment of debt. Should it be declared to the taxes? What is the difference with the registration of the deed?

Yes , loan contracts for an amount greater than 5,000 euros must be declared (article 49B appendix 3 and article 23L appendix 4 of the CGI) to the tax authorities on form no. 2062. You must file this declaration at the same time as your next annual income tax return…
See more
I am the beneficiary of a spousal gift in which my late husband granted me the usufruct of his entire estate. Can I choose to take only the usufruct over our main residence and not over the entire estate?

As a reminder: A spousal gift (donation entre époux) is a notarised deed intended to maximise the rights of the surviving spouse without disinheriting the children (Article 1094-1 of the French Civil Code). Yes. Provided there is no prohibition stated in the spousal gift and as long as a statutory…
See more
My parents wish to make a gift of real property to me, subject to the condition that I enroll in and am admitted to an engineering school. Do I have to pay gift tax when the deed is signed or when the condition is fulfilled?

When the deed is signed, only the fixed registration duty of €125 applicable to unspecified instruments (actes innommés) is payable, as the transfer has not yet taken place. Transfer duties become payable on the date the condition is fulfilled, and the taxable value is determined as at that date (Article…
See more