Frequently asked questions about Donation

A question ? Need help ?

I am a specific legatee of a man who died in 2018. In 2019, I requested delivery of the legacy from his widow, who did not respond. Can I still claim my legacy?

In principle, no. Case law generally limits actions for delivery of a legacy to a five-year period from the date of death (Art. 2224 Civil Code; Cass. 1st Civ., 21 June 2023, No. 21-20.396 FS-B).
See more
I am single and have no children. My niece wants to buy her own home and I would like to help her financially. What is the maximum amount I can give her without having to pay donation tax?

Theoretically speaking, nieces and nephews benefit from an allowance of 7967 euros on the value of donations received from their aunt or uncle (art. 779 V of the CGI). If you have no children of your own, your niece may also claim the 31865-euro allowance applicable to the donations. The…
See more
I plan to have a mandate for future protection drawn up by my notary. Is it true that this warrant cannot be challenged once activated?

No. The future protection mandate allows you to designate in advance one or more people to represent you, in the event that you or you are no longer able to provide for your interests alone. However, the law provides for cases of termination of the mandate (article 483 of the…
See more
My uncle gave me bare ownership of an apartment and kept the usufruct. Does the furniture (table, chairs, etc.) automatically follow the same fate?

No. It all depends on your deed of gift. If it was expressly stipulated that the gift concerned the property and the furniture, then you are the owner of the furniture. Conversely, if your uncle only gave you bare ownership of the property, he retained ownership of the furniture.
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question