Inquire

Fiscalité des successions pour les biens situés en Corse

News in the spotlight

Adoption of the Law Aiming to Reduce and Regulate Bank Fees on Estates

succession et frais bancaires
27 January 2026

Estates: Certain Banking Procedures Will Become Free of Charge, Subject to Asset Thresholds or Heirs’ Circumstances

  • Succession

A question ? Need help ?

Our father passed away. He had remarried and we are 3 children from the first marriage. Our mother-in-law refuses to disclose the information she has on our father's bank accounts. Can the notary in charge of the succession identify them?

Notre père est décédé. Il était remarié et nous sommes 3 enfants du premier lit. Notre belle-mère refuse de communiquer les informations qu’elle détient sur les comptes bancaires de notre père. Le notaire en charge de la succession peut-il les identifier ? Yes . Indeed, law n° 2014-617 of June…
See more
I am sole legatee in an estate with no children or spouse. The notary says he will send a copy of the holographic will to the court registry. Is that necessary?

Yes. When the will is handwritten and there is no protected heir (child or surviving spouse), the notary must draw up a report of opening and description. Within one month he must send it, with a copy of the will, to the court registry so that “ any interested party…
See more
My spouse, with whom I had been living separately for several years, has just passed away. He had no children, and I have learned that he left all his assets to the Red Cross. Is this legal ?

No. Despite your years of separation, you still retain the status of "entitled spouse" (Article 732 of the Civil Code). In the absence of children, the law provides that you are entitled to at least 1/4 of his estate (Article 914-1 of the Civil Code). Therefore, you are entitled to…
See more
Following the death of our parents, my brothers and I became joint owners of a property located in a condominium. The general meeting of co-owners is due to be held soon. Can each of us take part in the vote, given that we don't get along?

No. When a condominium is held by undivided co-owners, the indivision as a whole is represented by a joint agent chosen by the undivided co-owners. In the case of a disagreement, the representative is appointed by the president of the court to which the matter has been referred either by…
See more