No. The urban pre-emption right allows public authorities (municipalities, local communities, etc.) to substitute themselves for the buyer or donee in the case of a transfer of property, such as a sale or donation (Art. L210-1 et seq., Urban Planning Code). Exception: there is no pre-emption right when the donation…
Frequently asked questions about Entreprise
Other themes
A question ? Need help ?
No. To be able to benefit from a deferred salary claim, the descendants of the deceased farmer must be over the age of 18 and participate directly and effectively in the operation. However, they must not have been associated with profits and losses, nor received salaries in cash (L.321-13 C…
It depends. The 10-day withdrawal right applies to non-professional buyers (Article L 271-1 CCH). If the SCI’s purpose includes real estate acquisition, it may be deemed professional (Cass. 3rd Civ., 24 Oct. 2012, No. 11-18.774).
Yes, in certain cases. When the sale involves most of the shares in a SCI that owns a property whose sale would itself be subject to the town's right of pre-emption, the town council can exercise this right (art. L.213-1, 3° C. urbanism). Good to know: this right of pre-emption…