Frequently asked questions about Entreprise

A question ? Need help ?

When is document legalisation required?

A document must be legalised when it is intended for use in a country that is not a signatory to the Hague Convention or to any international agreement waiving such formalities. The Ministry for Europe and Foreign Affairs maintains an up-to-date table listing the formalities required according to the destination…
See more
In 2021, I started a sole proprietorship and registered with the RCS. Several years ago, my parents gave me the bare ownership of a property. Can I include it in the declaration of unseizability?

Yes. Reminder: In the context of their professional activity, a sole proprietor risks their personal assets if the business incurs debts. As an exception, the law provides a mechanism to protect the primary residence by making it automatically unseizable (Article L526-1, paragraph 1 of the Commercial Code). You can also…
See more
My mother is a widow, and I am her only child. She received the ASPA (non-contributory provident benefit). Will I have to repay this assistance when she passes away?

Yes but, only if the net assets of the estate exceed 39,000 euros (art. D.815-4 of the Social Security Code). The net estate assets correspond to the difference between the gross assets, made up of the property, rights and claims belonging to the deceased and the debts for which the…
See more
I must register the statutory changes made to our commercial company following our last meeting. Which body is responsible for this?

Article L. 123-33.-A of the Commercial Code (resulting from the PACTE law) provides that a single digital body replaces the business formalities centers (CFE). Thus, since January 1, 2023, all business formalities (registrations, modifications and cancellations) must be carried out only online via the website of the National Institute of…
See more
I want to sell my business premises. I informed my tenant and offered to buy it. He replied to me 4 months ago telling me he wanted to exercise his right of first refusal. I haven't heard from him since Am I still bound by his acceptance?

No. When the owner of premises for commercial use has notified the tenant of his intention to sell this property, this notification constitutes an offer to sell to the benefit of the tenant. If he accepts it, he has a period of two months to complete the sale, from the…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question