Frequently asked questions about Immobilier

A question ? Need help ?

My father donated a property to me in full ownership. Today, I want to sell it, but the notary has informed me that I need the signature of my brothers and sisters, even though I'm the only one who owns the property. Is this formality compulsory?

Yes. Article 924-4 of the French Civil Code stipulates that heirs with reserved rights may bring an action for reduction or revendication against third parties holding real estate that was donated and subsequently disposed of by the recipient. In practical terms, if your father's gift encroaches on your brothers' and…
See more
My landlord has given me notice to vacate the property for sale and wishes to conduct viewings of the property I currently occupy throughout the entire day. Is he entitled to do so?

No. Article 4 of Law No. 89-462 of 6 July 1989 provides that the landlord may arrange viewings of the rented property for the purpose of its sale for up to two hours per working day, excluding public holidays.
See more
I am a tenant, and I am selling my second home. I informed the notary that I wanted to reinvest the price in the acquisition of a principal residence and benefit from the exemption from the capital gain provided for in this case (...)

However, I did not do so within the 24-month deadline. Can the exemption be challenged? Yes. During the first transfer of a dwelling other than the main residence, it is possible to ask to be exempted from the capital gain which has been realized, provided that all or part of…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question