Frequently asked questions about Immobilier

A question ? Need help ?

I am French and have lived in Germany for 8 years. I want to sell a house I inherited in France. Will I pay capital gains tax?

, if y Noou meet these conditions (Article 150 U II-2° CGI): You were tax resident in France for at least two years. The property is residential. The sale occurs within 10 years of moving abroad. The exemption applies only once and up to €150,000 in net gains.
See more
Following unpaid rent, I obtained the judicial termination of the lease and an eviction judgment. The accommodation is in Martinique. Can the tenant benefit from the "winter break" from November 1st?

Pursuant to Article L.412-6 of the Code of Civil Enforcement Procedures (CPCE), the winter truce which suspends any execution of an eviction extends from November 1 to March 31 of the following year in Metropolitan France. But in Guyana, Guadeloupe, Martinique, Reunion Islands and Mayotte, the period of suspension of…
See more
How to reduce inheritance tax on real estate and avoid capital gains?

As the sole heir to the estate of a 4th degree relative, I'm looking to reduce the amount of inheritance tax (between 55% and 60% min.) and then avoid a capital gain on the property. Once the inheritance tax has been paid on the estimated value of the property, should…
See more
My spouse and I have divorced. During our marriage, we bought a house that we wish to keep. Are we required to establish a co-ownership agreement ?

No. Regardless of the origin of the co-ownership (whether from an inheritance or a divorce, for example), a co-ownership agreement is always optional. However, since decisions must generally be made unanimously by all co-owners, which can be a source of difficulties, the agreement allows you to organize in advance the…
See more
I have signed a contract for a property sale in the future state of completion (VEFA). The delivery is scheduled after my marriage. Will this real estate become part of the marital community?

No. According to Article 1601-3 of the Civil Code, the land ownership is transferred to the buyer the moment the future state completion sales contract is signed. Therefore, the property is considered your personal asset. However, any payments for future constructions paid after your marriage are assumed to be communal…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question