Frequently asked questions about Immobilier

A question ? Need help ?

Is joint ownership possible even after a purchase?

I own a property that interests a friend. Can I sell him half of the property and have both of us own it jointly? If so (we want to own 50% each), can I ask him to pay me half the estimated value of the property?
See more
I am married under the community property regime, but the family home belongs entirely to me. I have two children from a previous relationship. I’ve been told that if I were to pass away, my wife would have to leave the home. Is this true?

No. Pursuant to Article 764 of the French Civil Code, the surviving spouse may request a lifetime right of use and habitation (droit d’usage et d’habitation viager) over the property that was effectively used as the couple’s main residence at the time of death.
See more
I wish to sell to my son the property I am currently renting to a tenant. Does the tenant have a pre-emptive right to purchase the property?

No. The law provides that the tenant does not have a pre-emptive right when the sale of the property he occupies takes place between “relatives up to and including the third degree” (for example, between an uncle and his nephew), provided that the purchaser actually occupies the property for a…
See more
To acquire our future property, my friend and I must take out a mortgage. The deadline for the fulfillment of the suspensive condition is approaching and for the time being, we have only obtained an agreement in principle from our banker(...)

... Can we consider that our loan has been granted ? No. As the legislator did not define the concept of obtaining a loan, the Court of Appeal specified that it corresponds to "the presentation by a credit agency of a firm and unreserved regular offer corresponds to the characteristics…
See more
I sold my apartment on February 2, but I've just received the property tax notice. Do I have to pay it, or can I ask the buyer to pay part of it?

In principle, property tax is due by the owner on January 1 of the current year. As a result, in principle, you are liable for it. However, it is customary to specify in the deed of sale that the seller and buyer will share the burden of this tax on…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question