Frequently asked questions about Immobilier

A question ? Need help ?

I own a small house in the countryside in addition to my apartment in the city. Can I give it to my minor grandchild?

Yes. In order for the donation to be validly filed, in addition to the fact that it must be established by a notary, it is essential that the beneficiary accepts the latter (art. 932 C. civ.). When the beneficiary is an unemancipated minor, accepting a donation unencumbered by charges, which…
See more
I am going to purchase a commercial premises that is currently leased. Does the sale automatically terminate the lease?

No. Unless otherwise stipulated in the lease agreement, Article 57 A of Law No. 86-1290 of 23 December 1986 provides that the lease of premises used exclusively for professional purposes is concluded for a term of at least six years and is renewed by tacit agreement. There is no legal…
See more
I am French and have lived in Germany for 8 years. I want to sell a house I inherited in France. Will I pay capital gains tax?

, if y Noou meet these conditions (Article 150 U II-2° CGI): You were tax resident in France for at least two years. The property is residential. The sale occurs within 10 years of moving abroad. The exemption applies only once and up to €150,000 in net gains.
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question