Frequently asked questions about Famille

A question ? Need help ?

I lived with one person for thirty years. We wanted to get married, the banns had been published, but he died before the ceremony. Can I have our marriage registered after his death?

Yes, in exceptional cases, posthumous marriage may be authorized by the President of the Republic under article 171 of the French Civil Code. Two conditions must be met: it must be proven that the deceased really wished to marry, based on a sufficient number of facts (his or her behavior…
See more
I am married and wish to sign a quotation for the renovation of the kitchen in our home, which is in very poor condition. Do I need my wife’s consent to sign it?

No. Within a marriage, “each spouse has the power to enter alone into contracts for the maintenance of the household or the education of the children: any debt thus incurred by one spouse binds the other jointly and severally” (Article 220 of the French Civil Code).
See more
My husband and I have been living apart for several years and no longer have any contact. I found out that he's started a new life. Is it possible to deprive him of all the rights to my estate?

No. Subject to the absence of children and the predecease of the deceased's father and mother, the surviving (non-divorced) spouse is entitled to the full inheritance of his or her spouse (art. 757-2 C. civ.). Although you can reduce your husband's rights by bequeathing your assets to whomever you wish…
See more
I lived with one person for thirty years. We wanted to get married, the banns had been published, but he died before the ceremony. Can I have our marriage registered after his death?

Yes, in exceptional cases, posthumous marriage may be authorized by the President of the Republic under article 171 of the French Civil Code. Two conditions must be met: it must be proven that the deceased really wished to marry, based on a sufficient number of facts (his or her behavior…
See more
My half-sister was born of an unknown father. My father recognized and raised her until adulthood. Can she now contest the filiation?

No. Except for the public prosecutor, filiation cannot be contested when consistent status has lasted at least 5 years since recognition (Civil Code, Article 333). “Possession of status” refers to real parental ties shown by upbringing, support, and social recognition (Article 311-1).
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question