Frequently asked questions about Famille

A question ? Need help ?

I am married under the community property regime. My husband acted as guarantor for a friend. That friend has now defaulted, and my husband is being called upon to honour the guarantee. Can the creditor seize my income?

No. The law provides that when one spouse acts as guarantor without the express consent of the other, only their personal assets and income are liable. Therefore, if you did not sign the guarantee agreement, your earnings and salary cannot be seized (Article 1415 of the French Civil Code).
See more
A few years ago, my parents, who were married and living separate and apart, set up an SCI subject to income tax. They were the only two partners. My mother has died, and my father has opted for usufruct. As the bare owner of my mother's shares, I...

...became a partner in the company. Do I have to declare the company's profits? No. When ownership of shares is divided between a usufructuary and a bare owner, it is up to the usufructuary to declare the sums he or she receives from the company's profits (art. 8 CGI), which…
See more
We have just gotten married without a contract, but we have changed our minds and wish to divide our property. Is there a deadline to make this change?

No . Since 2019 it is no longer mandatory to wait two years before being able to change the matrimonial regime. Note : this change must always be carried out in the interest of the family (art. 1397 C. civ.).
See more
Several years ago, I built my house on a piece of land owned by my sister. When I decided to sell the property, I discovered that my name was not on the title deed. Is this normal ?

Yes. Under French law, the principle is that ownership of the land includes ownership of everything on and beneath it (Article 552 of the Civil Code). This means that even if you financed the construction of the house, your sister remains the owner. For the house to become your property…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question