Frequently asked questions about Famille

A question ? Need help ?

My brother has passed away. He was single and didn’t have children. My sister and I have conducted an inventory of his estate for the purposes of the tax inheritance declaration. I live abroad and was able to be represented. (...)

(...) Now the notary is asking us to personally sign the inventory closure deed. Why ? The purpose of closing the inventory is to confirm that all operations have been completed. On this occasion, those who were in possession of the deceased's assets before the inventory or who lived in…
See more
We have just gotten married without a contract, but we have changed our minds and wish to divide our property. Is there a deadline to make this change?

No . Since 2019 it is no longer mandatory to wait two years before being able to change the matrimonial regime. Note : this change must always be carried out in the interest of the family (art. 1397 C. civ.).
See more
Before our marriage my husband owned a car which he sold during the marriage. The notary tells me that he received a reward equal to the sale price. Is this normal ?

Yes . When the spouses are married under the regime of the legal community, three patrimonies are to be distinguished: the patrimony specific to each spouse and the common patrimony. During couple life, financial movements often take place between the different assets. The mechanism of rewards is intended to restore…
See more
I am married without a marriage contract and own separate property that I paid for in full before getting married. Do I need my spouse’s consent to sell it?

It depends. If it is the family home, even if it is owned exclusively by one spouse, the other spouse’s consent is required for the sale (French Civil Code, Art. 215, para. 3). This rule protects the family home and prevents the family from being left without a place to…
See more
A few years ago, my parents, who were married and living separate and apart, set up an SCI subject to income tax. They were the only two partners. My mother has died, and my father has opted for usufruct. As the bare owner of my mother's shares, I...

...became a partner in the company. Do I have to declare the company's profits? No. When ownership of shares is divided between a usufructuary and a bare owner, it is up to the usufructuary to declare the sums he or she receives from the company's profits (art. 8 CGI), which…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question