Sophie Sabot-Barcet, notary, answers Marc's question: should I make an appointment with a notary before getting married? Yes, to find out beforehand and receive advice on the choice of matrimonial property regime. Marriage is a contract between the parties. If you don't go to a notary, you'll be married in…
Frequently asked questions about Famille
Other themes
A question ? Need help ?
No. Within a marriage, “each spouse has the power to enter alone into contracts for the maintenance of the household or the education of the children: any debt thus incurred by one spouse binds the other jointly and severally” (Article 220 of the French Civil Code).
Yes. The law provides that an adopter must be at least 26 years old (Article 343 of the French Civil Code).
Yes, but under certain conditions. As long as the mandate has not taken effect, you can renounce your status as mandatary (art. 489 al. 2 C. civ. and 492 al. 3 C. civ.). You must notify your decision to your mother, the mandator, by registered letter with acknowledgement of receipt…
No. The law provides that the family residence is the place chosen “by mutual agreement” between the spouses. You will therefore need to find a solution between yourselves (French Civil Code, Art. 215, para. 2).