Frequently asked questions about Famille

A question ? Need help ?

I entered into a civil partnership 5 years ago. We separated 2 years ago without breaking our civil union. I've met someone and we're getting married. Is it true that marriage automatically ends the civil union?

Yes, the marriage of one of the partners, including to a third party, automatically terminates the Civil union (art. 515-7, al. 1 C. civ.). The civil registrar at the place of the ceremony must make a note of the marriage in the margin of the birth certificate (of the ex-partner…
See more
My friend passed away. She was unmarried, had no children, and no siblings. Her biological parents are still alive, and she had been adopted (simple adoption). Do the adoptive parents inherit?

Yes. Article 368-1 of the French Civil Code provides that the estate of a person who was adopted under a simple adoption is divided into two parts: one half goes to the biological family, and the other half to the adoptive family (Article 738-1 of the Civil Code).
See more
My mother has a notarised lasting power of attorney (mandat de protection future), and I am her attorney. She used to make regular monetary gifts to her grandchildren, and I am continuing this practice. The notary says this is not allowed. Is he correct?

Yes. The law prohibits the attorney from carrying out acts of gratuitous disposal (such as a gift) on behalf of the protected person without the prior authorisation of the guardianship judge (Article 490 of the French Civil Code)
See more
My mother has passed away. We found a video in which she stated that she is leaving all her belongings to my brother's children. Is this will valid ?

No. For a will to be valid, it must take one of the forms provided for by Article 969 of the Civil Code: holographic, authentic, or mystic, all of which require a written document. A will made on video is therefore null and void and cannot produce any effects (Reply…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question