Frequently asked questions about Famille

A question ? Need help ?

I have an adult disabled child. I'd like to be able to choose the person in charge of his or her interests in the event of my death. Is this possible?

Yes. It is possible to draw up a "future protection" mandate before a notary, in which you appoint a trustworthy person to look after your child's interests. You must be materially and emotionally responsible for your child at the time the mandate is signed, and the child must be unable…
See more
Do I need to make an appointment with a notary before getting married?

Sophie Sabot-Barcet, notary, answers Marc's question: should I make an appointment with a notary before getting married? Yes, to find out beforehand and receive advice on the choice of matrimonial property regime. Marriage is a contract between the parties. If you don't go to a notary, you'll be married in…
See more
Before our marriage my husband owned a car which he sold during the marriage. The notary tells me that he received a reward equal to the sale price. Is this normal ?

Yes . When the spouses are married under the regime of the legal community, three patrimonies are to be distinguished: the patrimony specific to each spouse and the common patrimony. During couple life, financial movements often take place between the different assets. The mechanism of rewards is intended to restore…
See more
I am under guardianship and wish to get married. My guardian says he will have a marriage contract drawn up by a notary, even though I do not want one. Can he do that?

Yes. Since the law of 23 March 2019, a protected adult (under guardianship, curatorship, etc.) no longer needs to obtain a judge’s authorization to marry. Only the curator or guardian must be informed of the intended marriage (Art. 460 Civil Code). However, the guardian may request the judge’s authorization to…
See more
I am married under the community property regime, but the family home belongs entirely to me. I have two children from a previous relationship. I’ve been told that if I were to pass away, my wife would have to leave the home. Is this true?

No. Pursuant to Article 764 of the French Civil Code, the surviving spouse may request a lifetime right of use and habitation (droit d’usage et d’habitation viager) over the property that was effectively used as the couple’s main residence at the time of death.
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question