Do I have the right to change my notary when I have already made a last living gift to him 15 years ago? Do you have to justify this request? Notary David Ambrosiano answers your questions on BFM Business's "Le Club du Droit / Passez-moi le notaire" program. The answer…
Frequently asked questions about Le rôle du notaire
Other themes
A question ? Need help ?
Yes, because the National Notarial Regulations ( article 9-1) expressly forbids him from receiving an act without having provisioned a sufficient amount, to cover the expenses, rights, emoluments and fees. The notary cannot consent to his client in advance, through any form or capacity.
Yes. All property purchases require a notarial deed. The notary updates the land registry to secure and enforce the transaction (Civil Code, Article 1583).
Yes. Whenever real property is involved (a house, garage, plot of land, etc.), the deed of sale must be executed by a notary for the purposes of land registration (French Civil Code, Art. 710-1, para. 1).
Yes. Only the notary who holds the will (to whom your father entrusted it) is the custodian of the original. As soon as he is informed of the testator’s death, he must immediately draw up a report of opening and condition of the will, specifying the circumstances of its deposit…