Yes. For the fees associated with a gift deed, the notary's fees are calculated based on the full value of the property. This applies even when the donor retains the usufruct of the property (art. A444-67 C. com.).
Frequently asked questions about Le rôle du notaire
Other themes
A question ? Need help ?
No. Any person entitled to request protective measures may apply for an inventory. The notary is not among the persons listed by law (Articles 1328 and 1305 of the French Code of Civil Procedure).
A document must be legalised when it is intended for use in a country that is not a signatory to the Hague Convention or to any international agreement waiving such formalities. The Ministry for Europe and Foreign Affairs maintains an up-to-date table listing the formalities required according to the destination…
Do I have the right to change my notary when I have already made a last living gift to him 15 years ago? Do you have to justify this request? Notary David Ambrosiano answers your questions on BFM Business's "Le Club du Droit / Passez-moi le notaire" program. The answer…
Acts which do not present any degree of urgency must be postponed. Mentioning a typology of acts here is difficult. The profession is working to establish all the documents, in particular through the means of a remote appearance via Visio conference. Only proven emergency situations could be of a nature…