Frequently asked questions about Le rôle du notaire

A question ? Need help ?

I want to sell my business. Am I required to use a notary?

No. No legal provision requires a notary to be involved in the sale of a business. However, the sale must comply with Articles L141-1 to L141-22 of the French Commercial Code, which impose strict formal requirements. It is therefore strongly recommended to use a notary.
See more
I asked my notary for the cost of a donation deed concerning a real estate property. The amount he quoted does not match the fee schedule I found in the French Commercial Code. Is this normal?

Yes. The French Commercial Code (Articles A444-53 et seq.) sets out the notary’s fees, known as emoluments, which represent the notary’s remuneration. However, the total cost of a donation deed includes several other components: Registration duties (droits d’enregistrement) payable to the tax authorities; Value Added Tax (VAT) applicable to certain…
See more
I wish to grant a loan of €60,000 to one of my children Am I obliged to call on my notary to draw up the loan contract?

No, but it is preferable. In accordance with article 1359 of the civil code, a writing is required when the sum lent is greater than 1500 €. The use of a notary is recommended to avoid any dispute, especially between your heirs. Indeed, you are assured that the deed will…
See more
My notary refuses to establish the act for which I requested him, because I have not transferred the advanced costs, he asked me to the office account. Does he have the right?

Yes, because the National Notarial Regulations ( article 9-1) expressly forbids him from receiving an act without having provisioned a sufficient amount, to cover the expenses, rights, emoluments and fees. The notary cannot consent to his client in advance, through any form or capacity.
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question