Frequently asked questions about Succession

A question ? Need help ?

I want to give bare ownership of assets to my minor grandchildren and keep the usufruct. If I die before they reach majority, I do not want these assets to be managed by their parents. Is this possible ?

Yes. It is entirely possible to make a donation to your minor grandchildren. This donation must be accepted by their legal administrators (their parents), in accordance with Article 935 of the Civil Code. However, you can specify in the donation act that the donated assets be managed by a third…
See more
My wife has passed away, and she had a child from a previous relationship. Can I inherit the usufruct of her entire estate?

No. If there is no spousal gift (also known as a “gift to the last living”), the law provides that the surviving spouse may only claim one-quarter of the estate in full ownership when the deceased leaves children from another union (Art. 757 Civil Code). Good to know: a spousal…
See more
I am in joint ownership (indivision) with my brothers over a real estate property located in Corsica, following the death of our mother. I understand that if my brother buys out our shares, we may be exempt from the partition duty. Is this correct?

Reminder: The partition duty is levied by the French tax administration when co-owners agree to terminate the joint ownership by allocating the jointly owned property to one of them. Except in specific cases, this duty is set at 2.5% of the net value of the assets being divided. Answer: Yes…
See more
My father owned and operated a farm. My brother participated in this activity without being paid but received the profits from the exploitation. Can he claim a deferred salary as part of our father's estate?

No. To be able to benefit from a deferred salary claim, the descendants of the deceased farmer must be over the age of 18 and participate directly and effectively in the operation. However, they must not have been associated with profits and losses, nor received salaries in cash (L.321-13 C…
See more
My husband and I have been living apart for several years and no longer have any contact. I found out that he's started a new life. Is it possible to deprive him of all the rights to my estate?

No. Subject to the absence of children and the predecease of the deceased's father and mother, the surviving (non-divorced) spouse is entitled to the full inheritance of his or her spouse (art. 757-2 C. civ.). Although you can reduce your husband's rights by bequeathing your assets to whomever you wish…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question