Frequently asked questions about Succession

A question ? Need help ?

Following the death of my ex-husband, a civil servant, I benefit from a survivor's pension. I'm in a relationship again, but we don't live together. Will I lose the benefit of this right?

No. Article L.46 of the Code of civil and military retirement pensions provides that a divorced spouse who lives in notorious cohabitation loses his right to a pension. However, for a union to be qualified as concubinage, there must be a community of life. Two people in a couple who…
See more
My brother died leaving everything to his wife on condition she provides me “care of any kind.” If she refuses the legacy, must she still comply?

No. Conditions in a will (“charges”) must be possible (Civil Code, Article 900). Here she has two capacities: legatee (bound by the condition) and legal heir as spouse. If she refuses the legacy, she is no longer bound but can still inherit as surviving spouse.
See more
I was living in a common-law relationship in an apartment rented solely in my partner’s name. Unfortunately, she has just passed away. Can I have the lease transferred to my name?

Yes, subject to conditions. Article 14 of Law No. 89-462 of 6 July 1989 provides that, in the event of the tenant’s death, the lease is transferred in particular “to the de facto partner who had been living with [the tenant] for at least one year at the date of…
See more
My father died four months ago with debts. I renounced the inheritance. He was renting his home. Am I obliged to clear it out?

No. A renouncing heir is considered never to have been an heir (Article 805 of the Civil Code). The landlord may request that a judge authorize disposal of the furniture or refer the estate to the public authority for debt recovery (Articles 809-1 to 810-3 of the Civil Code).
See more
I have served a formal notice to elect on a minor heir. His legal guardians (parents) have not responded. Is he deemed to have accepted the succession unconditionally?

No. Neither the minor nor his parents may accept a succession unconditionally without the judge’s approval (Articles 388-1-1 and 387-1, 5° of the French Civil Code). Case law holds that when a minor is served with a notice to elect and his representatives remain silent, he is deemed to have…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question