Frequently asked questions about Succession

A question ? Need help ?

My husband passed away. He had no children, was an only child, and his parents are deceased. We were married under a separation of property regime. Who is entitled to inherit?

A marriage contract governs the couple’s property during marriage, but not succession. In your case, and unless there is a will stating otherwise, the law provides that you inherit the entire estate (Article 757-2 of the Civil Code).
See more
My friend passed away. She was unmarried, had no children, and no siblings. Her biological parents are still alive, and she had been adopted (simple adoption). Do the adoptive parents inherit?

Yes. Article 368-1 of the French Civil Code provides that the estate of a person who was adopted under a simple adoption is divided into two parts: one half goes to the biological family, and the other half to the adoptive family (Article 738-1 of the Civil Code).
See more
I signed a revelation contract suggested by a genealogist at home yesterday. Upon reflection, I realize the payout percentage is too high. Can I retract and cancel everything ?

Yes. The revelation contract proposed by a genealogist is subject to consumer protection rules ( Rep. Min. Pajon au JOAN du 23-10-2000 n° 50427 ), and consequently to the rules concerning door-to-door sales. You therefore have the 14-day withdrawal period provided for in Article L.221-18 of the Consumer Code applicable…
See more
My mother always lived in Martinique, but she came to the mainland for medical treatment, where she unfortunately passed away. Is it true that I have one year to file the inheritance declaration with the tax authorities ?

Yes. Article 642 of the General Tax Code provides that when the deceased has passed away outside the department of Martinique where they were domiciled, the heirs have a one-year period to file the inheritance declaration with the tax authorities (as an exception to the six-month period).
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question