Frequently asked questions about Succession

A question ? Need help ?

My father passed away a long time ago. My paternal grandfather has just passed away. My brother and I are his heirs. Can each of us benefit from the €100,000 tax allowance applicable to children?

No. When an heir has predeceased (in this case, your father died before his own father), his heirs represent him in the estate to be settled. For the mechanism of representation to apply, there must be a plurality of branches (in practical terms, your father would have needed to have…
See more
I signed a preliminary sale agreement to purchase an apartment. The promisor (seller) has just passed away. Am I still bound by the agreement?

Yes. The law provides that the heirs “automatically succeed to the property, rights and actions of the deceased” (Article 724 of the French Civil Code). Therefore, your preliminary sale agreement is not void, and the seller’s heirs may continue the sale process.
See more
I want to give bare ownership of assets to my minor grandchildren and keep the usufruct. If I die before they reach majority, I do not want these assets to be managed by their parents. Is this possible ?

Yes. It is entirely possible to make a donation to your minor grandchildren. This donation must be accepted by their legal administrators (their parents), in accordance with Article 935 of the Civil Code. However, you can specify in the donation act that the donated assets be managed by a third…
See more
My father has passed away. He was the sole owner of a house where he lived with his wife. In his holographic will, he deprived her of her legal rights to the estate and gave her the usufruct of his movable property. Can she continue to live in the house?

Yes. Article 764 of the Civil Code provides for the benefit of the surviving spouse a right of habitation to the accommodation which he occupied as his principal residence at the time of death, and a right of use to the furniture within the latter. It can only be deprived…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question