Frequently asked questions about Succession

A question ? Need help ?

I found out that all the heirs of my tenant who died 6 months ago have decided to renounce his estate. The apartment is still furnished with furniture from my former tenant. Can I get rid of it?

No. A landlord cannot himself recover the accommodation and get rid of the furniture of his deceased tenant. When there is no known heir and if the rental contract has ended, the owner must first obtain a court decision (article 1324 of the Code of Civil Procedure). The costs of…
See more
We have just inherited a house through joint possession with my brothers and sisters. Is it true that we have five years to share?

No. While the Civil Code provides that partition may be requested at any given time, it does not impose a maximum duration. The co-owners can even decide to conclude an agreement of joint ownership between them relating to the management of the joint goods. Its duration is limited to 5…
See more
My father has died, leaving three children and we find ourselves in undivided ownership of his house, which constituted. My eldest brother and I want to sell it. What should we do if our younger brother doesn't agree?

You each share one-third of the property. With your older brother, you therefore have a two-thirds majority. This quota is not without interest for a sale, since article 815-5-1 of the French Civil Code provides a solution to the lack of unanimity: " Except in the case of dismemberment of…
See more
My friend passed away. She was unmarried, had no children, and no siblings. Her biological parents are still alive, and she had been adopted (simple adoption). Do the adoptive parents inherit?

Yes. Article 368-1 of the French Civil Code provides that the estate of a person who was adopted under a simple adoption is divided into two parts: one half goes to the biological family, and the other half to the adoptive family (Article 738-1 of the Civil Code).
See more
I became the usufructuary of my spouse's property upon his/her death. Do I have to declare the value of freehold assets to calculate the IFI?

No, if the dismemberment of ownership results from the option exercised within the framework of your legal rights (article 757 of the Civil Code), you only declare the value of the usufruct. This value is determined according to the scale of article 669 of the General Tax Code, according to…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question