Frequently asked questions about Succession

A question ? Need help ?

Our father passed away. He had remarried and we are 3 children from the first marriage. Our mother-in-law refuses to disclose the information she has on our father's bank accounts. Can the notary in charge of the succession identify them?

Notre père est décédé. Il était remarié et nous sommes 3 enfants du premier lit. Notre belle-mère refuse de communiquer les informations qu’elle détient sur les comptes bancaires de notre père. Le notaire en charge de la succession peut-il les identifier ? Yes . Indeed, law n° 2014-617 of June…
See more
I was adopted through full adoption. I know that my biological mother has just died. Am I an heir?

No. Full adoption creates an exclusive and irrevocable parent-child relationship with the adoptive family and severs all legal ties with the family of origin (French Civil Code, Art. 356). You therefore have no rights in your biological mother’s estate (unless she named you as a legatee in a will).
See more
I am the universal legatee of a deceased person with whom I had no family relationship. If I accept this bequest, will I be able to benefit from an allowance?

Yes. Article 788 of the General Tax Code provides for an allowance of 1594 euros in the absence of any other applicable allowance. After this deduction, your tax rate will amount to 60% of the value of the bequeathed assets.
See more
My father has died. Can the funeral home obtain payment directly from his bank account for the funds required to cover his funeral expenses?

Yes. The funeral home may obtain payment of the sums required to cover funeral expenses, subject to the dual limit of the available credit balance in the deceased’s accounts and the amount of €5,965, as set by ministerial order and adjusted annually (Article L. 312-1-4 of the French Monetary and…
See more
My cousin passed away. She was married but separated from her spouse. She had no children, no siblings and her parents passed away as well. In her will, she bequeathed all of her real estate to me. My notary tells me that if I give up (...)

... her property will revert to her spouse. Is it correct? Yes . Renunciation of a bequest has the effect of rendering the testamentary disposition null and void (art. 1043 C. civ.). The devolution of inheritance then takes place as if this provision had never existed. Since your cousin has…
See more

Can't find your question ?

Ask a question to a jurist of Notaires Infos

Notaires-infos

Tél. : 0.892.011.012
(0,80 cts / min.)

Poser une question